Betekenis van vitaliteit

Vitaliteit is meer dan niet ziek zijn. Het is een combinatie van gezondheid en een gevoel van geluk en succes.Volgens Van Dale stamt ‘vitaal’ van het Latijnse woord vita (leven) en betekent het onder meer ‘kracht en lust tot leven bezittend,energiek en levenslustig’. Vitale mensen hebben aan de ene kant veel energie en aan de andere kant beschikken ze over mentale veerkracht. Vitale mensen stralen. Ze zijn vrolijk en opgewekt, krijgen dingen schijnbaar moeiteloos voor elkaar, zijn alerter, creatiever, prettig in de omgang, hebben nauwelijks lichamelijke klachten, herstellen zich snel en hebben ’s avonds nog energie over. Bovendien staan zij eerder open voor veranderingen.

 

Individuele verschillen in vitaliteit

Iedereen zit anders in elkaar. Karakters verschillen en iedereen heeft een andere achtergrond en een ander gevoelsleven. Hierdoor reageren mensen verschillend op tegenslagen. Zo werkt de een na een vervelende gebeurtenis door alsof er niets aan de hand is en blijft de ander overspannen thuis. Waar de een na een lange werkdag meteen in huilen uitbarst als de theepot kapotvalt,veegt de ander de scherven zonder problemen bij elkaar. Het verschil in weerbaarheid zit ’m in een aantal persoonlijkheidskenmerken. Waar de een na een lange werkdag meteen in huilen uitbarst als de theepot kapotvalt, veegt de ander de scherven zonder problemen bij elkaar. Het verschil in weerbaarheid zit ’m in een aantal persoonlijkheidskenmerken. Een van de belangrijkste kenmerken van emotionele weerbaarheid is veerkracht.

 

Veerkracht

Veerkrachtige mensen zijn flexibel en optimistisch. Negatieve gevoelens kunnen ze gemakkelijk omzetten in positieve gedachten. Ze accepteren tegenslagen als iets wat bij het leven hoort, blijven positief en pakken problemen actief aan. Weerbare types weigeren zich slachtoffer te voelen.

Ze zijn sterker dan mensen die sneller in de slachtofferrol kruipen. Veerkracht is geen vast gegeven. Je kunt zelf je veerkracht en weerbaarheid versterken.

Lees hier meer over vitaliteit.

 
MENU